Toegankelijkheid

Earcatch is de app die er voor zorgt dat blinde en slechtziende mensen een bioscoopfilm of tv-programma optimaal kunnen volgen met behulp van audiodescriptie. Via een koptelefoon horen ze een stem die precies beschrijft wat er tussen de dialogen door op het scherm gebeurt.

Met de komst van Earcatch is bioscoopbezoek nu ook aantrekkelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Alle bioscopen en filmtheaters in Nederland kunnen vanaf nu deze nieuwe doelgroep van harte welkom heten. De innovatieve app stelt mensen met een visuele beperking in staat audiodescriptie te gebruiken tijdens Nederlandstalige films die vanaf september 2015 zijn uitgebracht. Voor een compleet overzicht van films en series die beschikbaar zijn kunt u terecht op de website van Earcatch.

De Nederlandse bioscoop- en filmwereld maakt met de komst van Earcatch een flinke inhaalslag en behoort nu wereldwijd gezien tot de koplopers wat betreft de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. “Met name de manier waarop Earcatch audiodescriptie beschikbaar maakt is een grote innovatie” stelt Gulian Nolthenius, directeur NVBF.

De techniek die de app gebruikt is audioherkenningssoftware (fingerprinting technology). Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop download de gebruiker het audiodescriptie bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af. Als er audiodescriptie voor een film in Earcatch beschikbaar is kan de app ook thuis gebruikt worden als de film wordt uitgezonden via televisie, dvd of video-on-demand. En juist deze slimme toepassing van de technologie maakt de app uniek.

Meer informatie over Earcatch via www.earcatch.nl.

De NVBF draagt Earcatch een warm hart toe en onderschrijft het belang van toegankelijkheid van de bioscoop en filmtheater voor mensen met een beperking.

Leden van de NVBF hebben daarom in het najaar van 2015 meegewerkt aan de collectieve introductiecampagne “Samen naar de bios” om de nieuwe doelgroep hartelijk welkom te heten. Onder het motto “Samen naar de bios” zijn aanstaande Earcatch gebruikers uitgenodigd om gratis iemand mee te nemen naar de bioscoop of het filmtheater om een Nederlandse film voorzien van audiodescriptie te bekijken.

Earcatch