Film in de bioscoop en het theater

Download de NVBF-uitgave Film in de bioscoop en het theater

Het NVBF bestuur heeft i.s.m. het NVBF bureau een uitgave samengesteld met algemene informatie over de sector en de positionering van de bioscoop en het filmtheater. De bioscoop en het filmtheater zijn de plaatsen waar film wordt vertoond:

" . . . er gaat niets boven film in de bioscoop en het filmtheater . . . "

Film in de bioscoop en het theater

Sinds het publiek op de kermis van La Caiotat gillend wegrende omdat zij dachten dat de trein op de eerste film van de gebroeders Lumiere werkelijk op hen afkwam, is er veel gebeurd. Vanaf 1895 is de film niet meer weg te denken. Film als entertainment, als culturele uiting, als propagandamiddel, als journalistiek medium, als document.
Film is overal om ons heen en dankzij de digitalisering van de film kan iedereen overal film kijken en maken. Commerciële film gaat over in filmkunst, filmkunst in TV-drama, TV-drama in documentaires en documentaires in multimediale experimenten en kunst.
Dat heeft consequenties voor de productie en distributie, de vertoning en de talentontwikkeling van de filmkunst in de breedste zin van het woord: overal en dus ook in Nederland*.

*Bron: advies Raad voor Cultuur voor de beleidsperiode 2017-2020

Film in de bioscoop en het theater